PRINCIPII USER EXPERIENCE ÎN CREAREA UNUI SITE WEB

principii-ux-site-web

User Experience (UX) din engleză se traduce ca experiența utilizatorilor și reprezintă interacțiunea acestora cu un site web. User Experience are ca scop implementarea celor mai bune practici în web design. Domeniul User Experience este unul foarte vast și este focusat pe înțelegerea utilizatorilor, necesităților și valorilor acestora pentru ca ulterior să se creeze site-uri web de calitate, ușor utilizabile.

 

Pentru a înțelege dacă un site web respectă principiile User Experience e nevoie să răspundem la următoarele întrebări:

1. Site-ul este util? Conținutul folosit pe site (texte, imagini, video) ar trebui să fie originale și să corespundă necesităților utilizatorilor.
2. Site-ul stîrnește dorința de a fi utilizat? Imaginile, identitate vizuală a brand-ului și alte elemente de design trebuie să trezească emoție și apreciere.
3. Site-ul este ușor în utilizare? Conținutul și structura site-ului trebuie să fie intuitivă astfel ca utilizatorilor să le fie ușor să găsească informația pe site.
4. Site-ul este credibil? Utilizatorii trebuie să aibă încredere și să creadă în ceea ce le spui, informația pe site trebuie să fie veridică, utilă.

CELE MAI BUNE PRACTICI ÎN CREAREA UNUI DESIGN CALITATIV

Pentru a crea un site cu un design calitativ și intuitiv e nevoie să stabilim obiectivele site-ului, să cunoaștem cine vor fi utlizatorii acestuia, care sunt preferințele lor. Trebuie să analizăm care sunt tendințele pe piață astfel ca sa creăm un site modern dar și util.

 

Pentru ca site-ul să aibă un design calitativ din punct de vedere User Experience e nevoie să păstrăm o interfață grafică simplă, e necesar să evităm elementele inutile de design. De asemnea, trebuie să folosim elemente comune (checkbox-uri, liste dropdown, butoane, breadcrumb, paginare, tag-uri, iconițe, notificări etc) care deja sunt familiare utilizatorilor astfel ca aceștea să se simtă confortabil în utilizarea site-ului.

 

E nevoie să folosim strategic culorile, lumina și contrastul astfel încît să direcționăm atenția utilizatorilor către anumite elemente de maximă importanță cu scopul îndeplinirii unei acțiuni din partea acestora. Folosirea diferitor fonturi, dimensiuni ale textelor dar și aranjarea acestora în formă ierarhică în pagină vor ajuta utilizatorii să gasească mai ușor informația dorită.

 

Pentru a avea un design clar și/sau pentru a reduce din zgomotul vizual e necesar să folosim spațiul alb, astfel utilizatorilor le va fi mai ușor să citească informația pe site.

CELE MAI BUNE PRACTICI ÎN CREAREA CONȚINUTULUI CALITATIV ȘI RELEVANT PENTRU UN SITE WEB

Pentru ca site-ul să fie credibil și util e nevoie să reflectăm obiectivele companiei astfel încît acestea să satisfacă necesitățile utilizatorilor. E nevoie să creăm conținut calitativ, veridic, util (texte, imagini, video, infografice) și să le plasăm pe site. Făcând acest lucru, de asemenea, vom optimiza site-ul pentru motoarele de căutare (SEO).

 

Vezi articol despre Content Marketing

 

E nevoie să comunicăm cu utilizatorii site-ului prin intermediul textelor, într-un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor. De asemenea, e nevoie să plasezi pe site informație nouă, actualizată care să corespundă necesităților curente. Este foarte important, mai ales în cazul site-urilor de tip internet magazin ca specificațiile tehnice ale produselor cât și prețurile să fie corecte.

 

Este foarte important să configurăm secțiunea blog la site unde se vor plasa articole informaționale, educative, relevante audienței site-ului. E necesar să plasezi articole consecvent astfel ca să crești o deprindere a utilizatorilor cu site-ul.

 

Concluzie
Înțelegerea experienței de interacțiune a utilizatorilor cu un site web ne ajută la crearea site-urilor de calitate, accesibile, intuitive. Astfel banii investiți în crearea unui site web vor fi ușor de recuperat deoarece site-ul va corespunde atît obiectivelor companiei (în cele mai dese cazuri – creșterea vînzărilor) dar și necesităților utilizatorilor/clienților.

 

Dacă ai nevoie de o analiză amplă a site-ului cu privire la User Experience contacteză-ne la numărul 079 298 791 și vei primi o consultanță profesionistă din partea specialiștilor în domeniu.

1